vineri, 5 iulie 2013

Grecia (Thassos+Meteora) un concediu de povestit

Ultima ieșire, în Grecia (insula Thassos 7 nopti/patru stele/all inclusiv = 750 euro + Meteora 2 nopți/cazare și masa la pensiuni și taverne) mă face să îmi doresc un nou concediu, planificat pe booking.com cu multă vreme înainte.

Transport autoturism: total 2500km, 7.5%, cu pret la benzina 1.3 EURO/Romania, 1.4 EURO/Bulgaria, 1.7 Euro/Grecia. Feribot=29 EURO(auto+3 pers), KERAMOTY <--> Thassos.

CELE BUNE:

 • marea - pentru mine e marea perfectă; cu plaje, cu pesti, cu liniste, alegi plaja care iti convine, singur sau la gălăgie.
 • cazarea la 4 stele (conditii misto, AC, piscina, loc de joaca)
 • cazarea din ultima zi din Meteora (pensiune)
 • Meteora : fabulos ca aspect al muntilor si minunate manastirile, unde nu ai voie sa faci poze
 • autostrazile din grecia si bulgaria (prin munti viaducte si tuneluri de până la 2 km)
 • localitatile vizitate ( cu cladiri vechi, de bun simt, si atmosfera misto)
 • mancare greceasca la taverne (mi-a fost rusine sa le pozez, dar arătau și aveau un gust nemaipomenit. Orice masa mai avea cel putin un fel-cadou din partea casei, care erau, de ex. iaurt cu dulceata, fructe sau dulceata de portocale la desert sau aperitive, pana incepea masa cu ce ai comandat si o masa copioasa era cam 6-8 euro. Cu 25 de euro mancam toti 3. Făceau tot ce puteau să vrei să mai treci pe acolo. (de ex. am vrut sa fac o poză și a venit chelnerul să facă el ca să intrăm toți în cadru),
 • piscina naturala Giola,
 • vegetatia: maslini, migdali, dafini și nesfârșite nuanțe de leandri ( marcajul de pe scuarul ce desparte sensurile pe autostrada din grecia)

  CELE RELE:

 • mancarea la all inclusiv. A fost prea condimentata si facuta ieftin, asa ca de cantina saracilor(desi nu am mancat niciodata acolo); all inclusivul se termina la ora 10 seara, daca mai vroiai o bere trebuia sa astepti pana a doua zi. Aveau un program foarte sofisticat de ore cand ai voie sa bei bere, cand cafea, cand sa mananci un fursec... niste jegosi. Niste crenvursti din parizer cred ca nici pisicile nu i-ar fi mancat; nu sunt un mare cunoscator cu mancarea, dar daca mergi numai la all inclusiv din asta si vezi numai super condimente amestecate zici ca "-mama, ce bucatarie care nu imi place mie au grecii",iar dupa ce mananci la taverna si vin doar cu bucate de te lingi pe dește incepi sa te gandesti ca aia au pus condimente ca sa ascuda un alt gust, cum se fac la noi micii super iuti din salam expirat.
 • lipsa alte distractii in pachetul turistic. Nici o seara greceasca, nici un program pentru copii, doar sa dormi, si sa mananci.
 • in cea mai renumita plaja din Thassos (Paradiso) am regasit atmosfera litoralului romanesc: nervi, înghesuiala de mașini, mirosuri de gunoaie... NU am stat, dar cred ca nu lipseau nici negostorii ambulanti de porumb fiert pe plaja.

  oricum, insula e cotropită de români. Numai mașini de Romania, pe ici pe colo ucraineni sau sârbi.

  Cea mai importantă lecție învățată a fost despre planificarea traseului si a cazării, pentru Meteora am dat 50 euro pe noapte (cazare excelenta) in conditiile în care altcineva din grup a facut rezervare cu o zi inainte cu doar 30 de euro. Cand m-am dus tot la aceeași pensiune m-a întrebat o băbuță, parcă din filmul Zorba (era pe post de recepționeră), dacă am rezervare. Iar fără rezervare nu au avut nici o cameră și am căutat mai departe. Booking.com-ul e lege.

 • Niciun comentariu:

  Trimiteți un comentariu