miercuri, 11 iulie 2018

Tim Marshall - PRIZONIERII GEOGRAFIEI
O carte care nu ar trebui sa lipsească din biblioteca nici unui profesor de geografie.

Un manual de geopolitică, cu 10 capitole care tratează polii de putere și zonele principale de conflict ale planetei din punct de vedere al spațiului geografic. Lucruri care, după ce termini de citit, ți se par evidente și altele care sunt uimitoare. Iată câteva:
- Rusia: deși are un teritoriu atat de vast, este izolată naval iar dezghețul cauzat de încălzirea globală îi poate lărgi spațiul de manevră prin deschiderea spre navigare a oceanului arctic.
- China: imensa populație este concentrată în zonele agricole din centru,
- SUA: continentul nord american, cu deschideri la două oceane și cu fluvii navigabile pe platoul din interior a impus ca Statele Unite să devină cea mai mare putere mondială.
- Europa: campia de nord-est reprezintă cea mai mare vulnerabilitate pentru Rusia (Hitler și Napoleon au incercat să profite, poticnindu-se în adîncimea strategică suficientă a ursului rus).
- Africa: în primul rand ea e mult mai mare decât ni se pare, hărțile Mercato ale planiglobului strâng mijlocul și extind zonele de margine. Totuși, și geografic, e un continent condamnat la sărăcie
- Orientul Mijlociu: marile puteri coloniale au desenat cu totul aiurea granițe care nu au ținut cont de realitați din teren, lucru valabil și în Africa. Aflu cu uimire că în Siria familia lui Bashar AlAssad face parte din tribul alawiților, care erau mai puțini (10-15%) și mai înapoiați dar au fost utilizați de francezi acum 100 de ani în poliție și administrație pentru a-i stăpâni pe majoritarii sunni. Iar când aceștia s-au revoltat, in 1982 au fost masacrați 30000 de oameni. Razboiul și răzbunarea mocneau de mult timp acolo.
- Coreea și Japonia: situația din Coreea de Nord e complet "de rahat" încât nimeni nu dorește vreo schimbare. China nu vrea milioane de refugiați, Japonia nu vrea sa îi treacă rachetele pe deasupra capului, americanii nu pot pleca din zonă fără să se dărâme toată fragila construcție. Iar împărțirea la paralela 38 a fost făcută, ca în atâtea alte cazuri, dintr-un birou al unor colonei americani care habar nu aveau ce e pe teren în realitate.
Arctica, India și Pakistan, America Latină: toate au evoluat mai mult sau mai puțin datorită condițiilor geografice.

România?
Acum înțeleg altfel de ce Transilvania a stat atât de mult sub Austro-Ungaria, și cât de greu e de realizat unirea Basarabiei. Suntem pe plăci tectonice social-geografice iar lipsa de autostrăzi peste Carpați poate costa înfricoșător de mult.

Merită văzut și site-ul autorului , http://www.thewhatandthewhy.com/

PS. Cartea se poate împrumuta cu plăcere:)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu