luni, 26 martie 2012

Solaris

Am revăzut filmul SOLARIS de Tarkovski.

De ce ?

În primul rând ca reacţie la bătaia de joc pe care am resimţit-o atunci când subiectul mitingului de la Bârlad a fost interzis tuturor televiziunilor. Includ aici şi Televiziunea Română, pentru care dau bani ca să mă informeze, nu să-şi bată joc de mine.

Vedeta serii în ziua respectivă a fost fuga lui Boldea în Kenya, şi fumigenele pe tema asta ale lui Băsescu.

Respect gandul.info, singurii la care am găsit tratat subiectul.

Aşadar SOLARIS. Un film din 1972, categoria SF, cu actiunea pe o statie orbitala de lângă o planetă (Solaris) care se pare că posedă o inteligenţă superioară celei umane. Aşa cum solarizarea este un procedeu foto de supraexpunere pentru realizarea unei fotografii, acea planeta face ca cele mai intime si intese amintiri, sunt supraexpuse si materializate. Filmul e un clasic al genului, si semnatura lui Tarkovski e la fel inconfundabila.

Film cu cadre lungi, cu aşteptări în care nu am conţinutul explicitat ci transmis în/prin linişte. Film pentru cei care gândesc cu capul lor, nu pentru indivizi conectaţi la aparate.

Nu de film ca mesaj vreau sa discut, ci despre film ca formă, cu oameni care, deşi sunt dintr-un SF, iar unii nu sunt nici măcar fabricaţi din atomi (Hari e compusă din neutrini) sunt atât de umani, comparativ cu cei din realitatea de care zicem noi că e cea adevărată. Acea fabricată de televiziuni cu ştiri în ne-ştire, făcute special doar ca să te mintă. Am avut nefericita revelaţie să constat că nu sunt greşit informat din nepricepere sau neprofesionalism, sau din motive de rating, ci pur şi simplu sunt minţit pentru că sunt dispreţuit. Nu trebuie să ştiu anumite informaţii ci, dimpotrivă, sunt cu o raţionalitate diabolică împins pe piste false, sunt puse paravane şi perdele groase de fum create cu bani care sunt tot de la mine, contribuabilul care trăieşte de la un salariu la altul.

De exemplu: o firmă americană are interese de bussiness în Romania. Pentru minimizarea costurilor lumea nu trebuie să ştie că din punct de vedere ecologic e un dezastru. Iar pentru ca lumea să nu afle sunt astupate canalele de comunicare către populaţie a informaţiilor. Brutal şi cu complicitatea conducătorilor ţării şi a serviciilor de informaţii (aservite americanilor, în acest caz). Eram student, în urmă cu 25 de ani şi ascultam uluit cum studenţii greci erau porniţi împotriva americanilor în condiţiile în care noi, ca membri ai pactului comunist vedeam ca singurul rău al universului erau ruşii-comuniştii. Acum îi înţeleg... vezi unde au ajuns.

Un comentariu: