luni, 14 decembrie 2015

Amadeus (1984)

Un film care a avut mare succes în epocă, nominalizări și câștiguri nenumărate de Oscaruri.
Așteptări, desigur, foarte mari înainte de vizionare.
Dezamăgire, pentru mine - tot așa.

Trecând peste inadvertențele biografice (unii comentatori zic că singura legătură a filmului cu compozitorul este doar muzica) să încerc să dau credit regizorului, prin ochii artistului lumea poate fi deformată.
Dar ce se vede prin ochii regizorului: un compozitor frustrat - Salieri, încearcă cu toată pasiunea să-l distrugă pe Mozart. Îi înțelege valoarea compozițiilor dar îl roade invidia și ura. Un păianjen hidos care urmărește tot filmul un fluture cam zurliu. Totul pus pe muzică de Mozart. Oscar pentru muzică. Oscar pentru păianjen. Oscar pentru costume, imagine, regie. A, și nu în ultimul rând Oscar pentru scenariu, tot delirul fiind foarte apreciat, deși mie mi se pare că avem fracturi de logică severe în construcție.
S-o fi încercat un alibi rușinii naționale a Austriei că pe acest titan l-au aruncat la moarte la groapa comună, osemintele pierzându-i-se? Și toată această pată pe obraz s-o punem noi, naivii, pe seama lui Salieri?

Îmi aduc aduc aminte că eram la Salzburg și într-un magazin de dulciuri unde toate produsele erau marca Mozart i-am zis vânzătoarei că am impresia că acesta a fost un mare fabricant de ciocolată, nu de muzică.
Aceasta a răspuns că sigur, dacă Mozart ar fi aici i-ar fi plăcut și lui toate acele bunătăți. Nu i-am mai zis:
- Mă lași?



Un comentariu: