miercuri, 27 ianuarie 2016

Marțianul (2015)



Un film de propagandă americană greu de suportat până la sfârșit. Am avut curiozitatea de a completa o listă de faulturi la adresa fizicii, logicii și bunului simț.

Ca să o luăm cu începutul, în iulie 1969 apărea pe un ecran filmul aselenizării. Televiziunile s-au plâns atunci că nu au voie să primească direct semnalul video - au fost puse să filmeze proiecția unui film pe perete (cam cum sunt filmele piratate pe torenți) Scopul măsurii - lucrurile nu trebuiau să fie într-atât de clare încât să iasă la iveală vreo greșeală de montaj sau de regie.
În fapt cei trei astronauți au urcat pînă la înălțimea orbitei sateliților obișnuiți (maxim 300 km) de unde au revenit bine mersi în timp ce pe pământ, în studiouri speciale NASA au fost făcute filmările cu așa zisul mers pe lună, cu piciorul și roverul, de către alți figuranți. Puse cap la cap și servite cu scopul de a răspunde avansului luat de sovietici la toate capitolele astronautice (satelit, om , animal în spațiu, echipe în spațiu). Riscul era ca balanța să se încline decisiv în favoarea URSS, așa că această uriașă mistificare are rol tactic într-un război rece în care noi am fost victimele tuturor. De asemenea a fost și o imensă spălare de bani, aselenizarea fiind cu certitudine cel mai scump film din istorie.

Revenind, ce am cu bietul MARȚIAN (2015)?

Cultivă un pseudo eroism științific, în sensul că știința nu are nicio putere atât timp cât noi ne dorim ceva. Îmi aduce aminte de lecțiile de MultiLevel Marketing unde se punea mai presus de toate visul care este realizabil. Vrei să te duci în Caraibe cu yahtul? Visează că ajungi bogat, ascultă sfaturile intră sclav financiar și mental marii firme de distribuție MLM.

Așadar, nu contează că într-o presiune atmosferică inexistentă ți se sparge casca de sticlă - o lipești cu scoci. Nu contează că în spațiul cosmic îți găurești costumul - acolo unde e spart ții cu mâna și n-ai nimic. În realitate ți-ar fi ieșit ochii din cap ca la melc, darmite să mai și judeci, să iei decizia corectă și s-o pui în aplicare.

Unii au spus că e comedie, dar alții l-au calificat ca o insultă.

Îl consider un argument pro mizeria cu care ne-au insultat și în 1969, o părticică dintr-un sistem de înșelăciune și furt cu care unii s-au obișnuit, iar alții mai slabi chiar îl consumă cu plăcere.

De ce?

"Try To Imagine How Ignorant The Average Man Is And Remember Half Of Them Are More Ignorant Than That." Aristotle

Un comentariu:

  1. Pătrunzător și dur ca un discurs de CTP sau George Carlin. Nimic nu e mai plăcut decât mirosul de bullshit american ars din temelii.

    RăspundețiȘtergere